EL HUB FOODTECH & NUTRITION IMPULSA LA TRANSFORMACIÓ ECONÒMICA I SOCIAL DEL TERRITORI A PARTIR DE DOS SECTORS ESTRATÈGICS: EL TECNOLÒGIC I L’ALIMENTARI

Redacció: 23/02/2022

El projecte, liderat per l’Ajuntament de Reus a través de l’empresa municipal REDESSA, la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, Eurecat i el Clúster TIC, és un dels 27 projectes als quals la Generalitat dóna suport per rebre els Fons Europeus Next Generation

L’Auditori Antoni Gaudí ha acollit aquest migdia l’acte de presentació del Hub Foodtech & Nutrition, un dels projectes més ambiciosos que presenta l’Ajuntament de Reus als Fons Europeus Next Generation i que està el liderat pel consistori reusenc a través de l’empresa municipal REDESSA, la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, Eurecat i el sector privat, representat pel Clúster TIC i les empreses alimentàries de la demarcació.

El Hub Foodtech & Nutrition és una iniciativa públic-privada que té com a finalitat la creació d’un ecosistema catalitzador d’innovació, especialitzat en nutrició, que generi dinàmiques entre dos sectors estratègics a la Catalunya Sud: el tecnològic i l’alimentari, per donar resposta als reptes presents i futurs, i contribuir a la recuperació post pandèmia i a la transformació econòmica i social. En aquest sentit, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha explicat que “aquest projecte renova el compromís històric de la ciutat amb el sector alimentari, amb una gran aposta per la innovació i la tecnologia, i amb una clara voluntat de transferència al sector productiu local que contribueixi a la reactivació econòmica.”

El Hub Foodtech & Nutrition forma part dels 27 projectes emblemàtics als quals el Govern de la Generalitat dóna suport en el marc dels Urban Tech Hubs, concretament, en la vertical de nutrició. La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Matilde Villarroya, ha afirmat que “el HUB Foodtech & Nutrition és un exemple de les coses que es poden aconseguir quan els diversos actors sumen esforços per assolir un objectiu compartit. Els fons europeus són una clara oportunitat per projectes transformadors. Concretament, el PERTE Agroalimentari que preveu la inversió de 1.000 M d’€, pot ser una injecció molt important pel sector. És per aquest motiu que des del govern de la Generalitat demanem coliderar aquest PERTE per intentar aconseguir que aquests fons siguin realment transformadors i arribin a projectes reals, com el Hub Foodtech & Nutrition que avui es presenta”.

En la seva intervenció, el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, ha assegurat que “el sector de la nutrició i l’alimentació està en procés de transformació i les tecnologies digitals són una palanca per abordar reptes com l’impacte del sector en el canvi climàtic i la descarbonització d’aquest, els canvis en els hàbits de consum i  una traçabilitat cada cop més acurada. Serà clau la utilització de tecnologies digitals avançades que impulsem des del Departament de la Vicepresidència mitjançant estratègies i iniciatives que estaran connectades amb el HUB Foodtech & Nutrition, per tal de maximitzar el seu impacte i establir col·laboracions públic-privades de transformació digital”.


UN PROJECTE TRACTOR QUE CONNECTA DOS SECTORS ESTRATÈGICS I PREVEU UNA INVERSIÓ DE 49 M D’€

En l’àmbit de la iniciativa privada, el Hub connecta dos sectors estratègics a la demarcació: el tecnològic, amb un Clúster TIC que aplega 60 empreses i entitats, 2.000 treballadors i més de 1.000 M d’€ de facturació; i el de nutrició i alimentació, amb més de 100 empreses a la demarcació de Tarragona, que sumen més de 6.000 treballadors i uns 2.500 M d’€ de facturació anual.

El Hub ja ha començat a desplegar algunes de les eines per impulsar l’ecosistema perquè, tal com ha explicat la consellera delegada de REDESSA i regidora d’Economia, Coneixement i Habitatge de l’Ajuntament de Reus, Teresa Pallarès: la Catalunya Sud és l’escenari del creixement d’empreses i startups dels dos sectors econòmics que convergeixen en el HUB i que de la mà de la investigació en nutrició que es desenvolupa al territori, han de donar resposta a alguns dels grans reptes de la indústria alimentària en tots els àmbits de la seva cadena de valor. Parlem de solucions tecnològiques vinculades a la seguretat alimentària, la producció eficient i sostenible, els nous aliments, la nutrició personalitzada o la traçabilitat, entre d’altres; que han de generar nous llocs de treball que permetin captar i retenir talent i fer les empreses més competitives”.    

 

El projecte, té el seu epicentre a l’edifici HUB, a les instal·lacions que la URV té cedides a Eurecat al Campus de Bellissens, on en un futur està previst traslladar-hi la Facultat de Medicina i els estudis del Grau en Nutrició Humana i Dietètica. La rectora de la URV, María José Figueras, ha posat en valor la iniciativa del Hub Foodtech & Nutrition i s’ha mostrat satisfeta que “la gènesi de l’expertesa en l’àmbit de la nutrició a la URV hagi permès generar una transferència de coneixement per part de la nostra institució i del centre tecnològic Eurecat”.  

El Hub Foodtech & Nutrition actua com a pol d’investigació on empreses, recerca, universitat i administracions, desenvolupen projectes innovadors, que permeten captar inversió i generar nous models de negoci, promovent la creació d’startups i de noves vies de creixement que repercuteixin en el desenvolupament econòmic i social del territori. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha explicat “la Diputació, en la seva funció de motor del territori, es posa al costat de tots aquells projectes que, com el que  avui  es presenta, tenen com a objectiu la innovació i la transformació del teixit productiu local i comarcal, dotant-lo de potencial nacional.”

El Hub Foodtech & Nutrition cerca solucions tecnològiques a mida de les empreses alimentàries a través de la digitalització, amb eines com la intel·ligència artificial, blockchain, realitat augmentada, impressió 3D, Internet of Things i drons, entre d’altres. El president del Clúster TICSUD, Pablo Mazón, ha explicat que “les empreses associades al Clúster TIC treballaran per ser el vehicle que faciliti les solucions tecnològiques que han de fer realitat els projectes i pilots, per aconseguir nous èxits del sector en el marc del nou Hub Foodtech & Nutrition de la Catalunya Sud.”

Pel que fa a la investigació en nutrició, des del HUB s’han detectat les línies en les quals el territori treballa en projectes de referència i que són: envelliment saludable, nutrició personalitzada i producció eficient i sostenible. “Eurecat som part d’aquest ecosistema com a referents en innovació i transferència tecnològica en nutrició i salut i com a coneixedors dels reptes i exigències de la indústria agroalimentària i les demandes de la societat. Aquestes capacitats i la col·laboració sistemàtica amb altres partners de l’ecosistema ens permetran aportar solucions punteres que es transferiran al sector o seran la base de noves empreses o projectes”, ha manifestat el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López.

El HUB Foodtech & Nutrition té prevista una inversió de 49 milions d’euros per a actuacions vinculades a l’impuls de projectes que facin créixer l’ecosistema i que generin noves dinàmiques entre els agents implicats. També està prevista una actuació arquitectònica i urbanística que ajudarà a desplegar el Campus del HUB, que s’estén des del Campus de Bellissens de la URV, fins al Parc Tecnològic i d’Innovació del Tecnoparc de Reus. Amb aquestes intervencions es preveu millorar l’eficiència energètica i la sostenibilitat dels edificis vinculats al HUB, incrementar la seva digitalització i invertir en els equips d’investigació i prototipatge necessaris per a desenvolupar projectes de l’àmbit de les tecnologies de l’alimentació.

També et pot interessar